10.9.2021 Oletko töissä vai vapaalla?
Monelle yrittäjälle etätyö on ollut tuttu käsite jo ennen maailman läpi pyyhkäissyttä pandemiaa. Työt, tai ainakin paperityöt, hoidetaan usein kotona työhuoneessa tai kotitoimistolla, eikä varsinkaan yksinyrittäjällä usein ole erillisiä toimitiloja. Päivä saattaa alkaa jo aikaisin sähköposteilla ja puheluilla ja työpäivää on pelottavan helppo jatkaa illan myöhäisiin tunteihin asti. Kuulostaako tutulta?
Vuoden 2020 Työolobarometrin tuloksissa käy ilmi, että etätyö on yleistynyt selvästi vuodesta 2019 etätyön tekemisen otettua lähes vuosikymmenen harppauksen korona-aikana. Digitalisaatio eteni töiden järjestelyn ja prosessien sähköistämisen lisäksi välineissä, kuten pikaviestinten ja sähköisten työtilojen käyttöönotossa.
Tulevaisuudessa etätyön suosio vain kasvaa ja työelämägallupin mukaan tällä hetkellä työelämässä olevista lähes puolet on tehnyt etätöitä. Tämä tarkoittaa lähes 1,2 miljoonaa henkeä. Etätyön kerrotaan säästäneen hurjasti työmatka-aikaa: 42 prosentilla vastanneista 30-60 minuuttia päivässä. 44 prosenttia arvioi tuottavuutensa parantuneen ja 39 prosenttia ilmoittaa sairaspoissaolojen vähentyneen. Positiivisia muutoksia etätyöhön siirryttäessä on paljon, mutta moni kokee mm. työhön liittyvien teknisten ongelmien, ergonomian sekä perheen ja työn sovittamisen stressaavaksi ja haasteellisemmaksi kuin ennen etätyötä.
Vaikka poikkeusajat ovatkin edistäneet huomattavasti etä- ja hybridityön mahdollisuuksia, 60 prosenttia yrittäjägallupiin vastanneista kertoo etätyön vaikeuttaneen työ-ja vapaa-ajan erottamista. Ja juurikin sama ongelma, työn ja vapaa-ajan erottaminen, on ollut monen yrittäjän suuri kiusaus jo ennen pandemiaakin.
Johdon ja esimiesten rooli korostuu etätöitä tehdessä, mutta entäpäs itsenäisesti toimivat yrittäjät? Itsensä ja oman työnsä johtaminen on kasvava trendi ja korostuu, kun kukaan ei ole seuraamassa työaikoja ja komentamassa vapaalle, tai vaihtoehtoisesti puskemassa työntekoon. Meille Cityrahoituksessa etätyö on tuttua ja haluamme jakaa muutaman, ehkä itsestäänselvänkin, vinkin, muistutuksena juuri sinulle:
1. Määritä työaika
Sovi, vaikka vaan itsesi kanssa, milloin teet työtä ja kuinka paljon. Pysy tässä suunnitelmassa. Jos joku päivä tai viikko työaika venyy, lyhennä päiviä tai pidä vapaita toisaalla. Neljän päivän työviikot tai kuuden tunnin työpäivät eivät ole syyttä olleet otsikoissa: työhön käytettyjen tuntien määrä ei välttämättä korreloi tehokkuuteen.
2. Arvosta vapaa-aikaa
Jätä kalenteriin riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle. Työ on vain yksi osa elämää ja elämän kaartuessa kohti loppuaan, tuskin kukaan meistä miettii, kunpa olisi tehnyt enemmän töitä. Arvosta omaa hyvinvointia: levänneenä olet tehokkaampi ja idearikkaampi myös työssä. Ja tärkeimpänä, enemmän ja paremmin läsnä omassa elämässä, myös läheisille.
3. Pidä huolta omasta terveydestäsi
Jokaisella meistä on elämän varrella välillä haasteita henkisen sekä fyysisen hyvinvoinnin kanssa. Yrittäjänä sairastaminen on tunnetusti haastavaa ja kynnys sairaslomalle on suuri. Kuitenkin, terveys on kaiken perusta. Työt voivat aina odottaa. Lue vielä edellinen lause uudelleen.
Me tiedämme, että yrittämisessä on jo itsessään riittävästi haasteita ja kommervenkkejä. Rahoitustarpeissa hoidamme rahoituksen haun puolestasi, jotta voit keskittyä oman työsi tekemiseen. Työskentelemme pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 9-17, mutta palvelemme sinua myös omien aikataulujesi puitteissa.
Tsemppiä syksyyn työskentelit sitten etänä tai toimisto-olosuhteissa!