fbpx

17.9.2021 Kasvua investoinneilla

Published by Cityrahoitus on

TIlastokeskuksen 17.9.2021 päivitetty Talouden tilannekuva kertoo yritysten tekemien investointien kääntyneen kasvuun vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 0,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä investoinnit laskivat 9,1 prosenttia ja neljännellä neljänneksellä 1,5 prosenttia. Erityisesti metsäteollisuus (122,6%) ja kaivostoiminta ja louhinta (8%) kasvoivat investoinneissa, kun taas suurimmat laskut (-24,6%) nähtiin kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla. Investointien kääntyminen nousuun on tietenkin hyvä uutinen ja kertoo talouden elpyvän hiljalleen koronakurimuksen jäljiltä. 

Suomen talouden kasvu on ollut poikkeuksellisen nopeaa: tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna odotettavissa on 4 prosentin kasvu. Tämäkään ei riitä paikkaamaan koronan aiheuttamaa lovea ja palauttamaan kasvua täysin ennalleen, mutta suunta on oikea. Investoinnit kertovat tuotannon aloittamisesta, tehostamisesta tai lisäämisestä. Investoinnit ovatkin usein iso sijoitus, jonka odotetaan maksavan itsensä takaisin lyhyemmällä tai pitkällä aikavälillä, ja näin ollen lisäävän yrityksen liikevaihtoa ja edistävän kasvua. Investoinnit voivat olla aineellisia ja hyvin konkreettisia, kuten kone-, laite- tai välinehankinnat tai esimerkiksi uudet toimitilat. Tutkimus -ja kehityshankkeista käytetään ”aineeton investointi”-termiä. 

Investointeja suunnitellessa on hyvä miettiä, paljonko hankinta maksaa ja kuinka paljon se tuo vuosittain tuloja. Kuinka paljon tuottoa odotetaan tulevan, kuinka kauan ja mihin uutta hankintaa käytetään ja mitä sen arvolle käy investoinnin aikana. Suomi.fi -palvelussa voit tutustua valtion tarjoamiin investointimahdollisuuksiin ja palveluihin. Erilaisia investointilaskelmia (nykyarvomenetelmä, annuiteettimenetelmä, investoinnin takaisinmaksumenetelmä….) on monia ja niitä onkin hyvä käyttää hyödyksi investointia pohtiessa. Pääsääntönä tietenkin on, että investoinnin tulot ovat menoja suuremmat. 

Investointeja voi rahoittaa yrityksen omalla pääomalla, tuilla tai ulkopuolisella rahoituksella. Cityrahoituksen kautta vuonna 2019 lainaa hakeneista ja lainan nostaneista yrityksistä 35 prosenttia käytti nostetun yrityslainan investointeihin tai hankintoihin. Vuonna 2020 vastaava tulos oli täysin samat 35 prosenttia.
Investoinnit vaativat rohkeutta, mutta mahdollistavat yrityksen kasvun ja kehityksen. Kauttamme henkilökohtainen rahoitusneuvoja on aina apunasi ja yrityslainan hakeminen äärimmäisen helppoa. 

Autamme yrityksesi kasvuun! Hae lainapäätös jo tänään!