27.8.2024 Maksuhäiriömerkintä – mitä se tarkoittaa ja miten siitä selviää?
Maksuhäiriömerkintä – termi, joka säikäyttää ja saattaa pelottaakin. Yrittäjän on tärkeää ymmärtää, miten maksuhäiriömerkintä syntyy, mihin kaikkeen se vaikuttaa ja ennen kaikkea, miten siitä pääsee eroon.
Miten maksuhäiriömerkintä syntyy?
Maksuhäiriömerkintä syntyy, kun henkilö tai yritys ei pysty maksamaan laskujaan tai velkojaan muistutuksista ja kehotuksista huolimatta. Jos maksua ei laskun eräpäivään mennessä kuulu, velkoja lähettää maksumuistutuksen. Jos laskua ei edelleenkään makseta, lähetetään maksukehotus eli tratta. Sikäli, jos trattaakaan ei vielä makseta 10 päivän kuluessa sen lähettämispäivästä, velkoja ilmoittaa maksuhäiriöstä luottotietorekisteriin ja yrityksellesi tulee maksuhäiriömerkintä. Suomessa rekistereitä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy (ent. Bisnode).
Mitä seurauksia maksuhäiriömerkinnällä on?
Maksuhäiriömerkinnällä on merkittäviä seurauksia yrityksen taloudelle ja toiminnalle. Maksuhäiriömerkinnän tarkoitus on kertoa yrityksen talouden tilasta ja varoittaa muita, kuten mahdollisia rahoittajia, yhteistyökumppaneita tai asiakkaita, yrityksesi maksuhaasteista. Mainehaitan lisäksi maksuhäiriömerkintä käytännössä estää yritystäsi velkaantumasta entisestään ja on hylkäyksen syy erilaisille rahoitus- ja luottohakemuksille.
Muutkin arkiset käytännön asiat saattavat hankaloitua, sillä monia eri sopimuksia solmiessa luottotiedot tarkastetaan. Maksuhäiriömerkintä voi siis muodostua esteeksi puhelinliittymiä ja vakuutuksia ostaessa tai vuokrasopimusta tehtäessä. Maksuhäiriö on este myös erilaisten luottokorttien ja limiittitilien myöntämiselle.
Mitä tehdä, jos saa maksuhäiriömerkinnän?
Jos saat maksuhäiriömerkinnän, pyri maksamaan velka pois mahdollisimman pian. Voit myös pyytää velkojalta selvitystä merkinnästä ja tarkistaa, että tiedot ovat oikein. Jos uskot, että merkintä on tehty virheellisesti, voit ottaa yhteyttä luottotietoyhtiöön ja vaatia oikaisua.
Maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloaika muuttui joulukuun 2022 alussa. Nykyään maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluessa siitä, kun rekisterinpitäjä on saanut tiedon velan poismaksamisesta. Jos siis haluat poistaa maksuhäiriömerkinnän yrityksen luottotiedoista, maksa velka pois mahdollisimman pian. Maksamisen jälkeen lähetä luottotietorekisteriin (Dun & Bradstreet Finland Oy ja Suomen Asiakastieto Oy) maksukuitti, josta selvää velkojan ja velallisen nimet, maksuhäiriön asianumero, diaarinumero tai maksuhäiriön rekisteröintipäivä, maksusuorituksen päivämäärä ja velkojalle maksettu summa. Tieto velan maksusta merkitään luottotietoihisi ja saat ns. REF-merkinnän, joka kertoo, että koko velka on maksettu velkojalle takaisin.
Maksuhäiriömerkinnän poistuminen ei siis ole automaatio velan maksamisen jälkeen, vaan siitä tulee huolehtia itse. Tiesitkö, että sinulla on oikeus tarkastaa luottotietosi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa? Lisää tietoa aiheesta: oikeus.fi.
Lopuksi
Maksuhäiriömerkintä on ikävä asia, mutta siitäkin selviää. Paras tapa välttyä maksuhäiriömerkinnältä on hoitaa yrityksen talousasiat huolellisesti ja olla realistinen yrityksen tulojen ja menojen suhteen. Heti, jos laskujen ajallaan maksamisen kanssa tulee ongelmia, kannattaa olla yhteydessä velkojaan mahdollisimman pian ja neuvotella maksujärjestelyistä. Jos oma osaaminen loppuu, valtion oikeusaputoimisto antaa velkaneuvontaa.
On hyvä muistaa, että kaikille meistä käy vahinkoja sekä unohduksia ja joskus maksuhäiriömerkintä voi olla silkka epäonninen sattuma, vaikka yrityksen maksukyky olisikin kunnossa. Pyri huolehtimaan kaikki laskusi samaan paikkaan, sillä jos osa laskuista tulee kirjeenä, osa sähköpostilla ja osa nettipankkiin, unohduksen mahdollisuus kasvaa. Automatisoidut e-laskut ja suoraveloitukset hoitavat laskut maksuun ajallaan, vaikka itse olisit työn touhussa tai lomareissulla. Ja muista yrityksesi riskienhallinta: ota lainaa vain sen verran, mitä voit realistisesti maksaa myös takaisin.