31.7.2024 Oman yrityksen perustaminen – unelmista totta?
Yrityksen perustaminen on monen unelma. Se tarjoaa mahdollisuuden itsenäisyyteen, vapauteen, luovuuteen ja jopa taloudelliseen menestykseen. Mutta miten unelmasta tehdään todellisuutta? Tässä muutama käytännön vinkki, mitä kannattaa miettiä ja ottaa huomioon, kun otat askeleen kohti yritystoiminnan aloittamista ja silloin, kun olet jo yrittäjämatkasi varrella.
1. Liikeidean kehittäminen
Kaikki alkaa ideasta. Hyvä liikeidea on usein vastaus markkinoiden tarpeeseen tai ongelmaan. Idean tulee olla sellainen, johon uskot ja sitoudut myös itse. Mieti rehellinen vastaus näihin kysymyksiin:
- Minkä ongelman tuotteeni tai palveluni ratkaisee?
- Onko tuotteelleni tai palvelulleni kysyntää?
- Mikä on kohdeyleisöni?
- Mikä tekee ideastani ainutlaatuisen?
2. Liiketoimintasuunnitelma
Liiketoimintasuunnitelma on kuin kartta, joka ohjaa sinua yritystoimintasi alkutaipaleella. Se auttaa sinua määrittelemään tavoitteet, strategiat ja resurssit. Liiketoimintasuunnitelman ei tarvitse välttämättä olla paksu eepos, vaan informatiivinen paketti liikeideastasi. Hyvä liiketoimintasuunnitelma sisältää ainakin seuraavat osiot:
- Lyhyt tiivistelmä eli ”hissipuhe”: mitä yrityksesi tekee, kenelle, miksi, miten eroaa muista, ratkaisee ongelman tai vastaa kysyntään?
- Liikeidea ja tavoitteet: lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä, mitä vuoden sisään, missä yrityksesi on viiden vuoden päästä?
- Markkina-analyysi: kokonaismarkkina, kilpailutilanne, kohderyhmä ja asiakkaat, toimintaympäristö jne.
- Markkinointistrategia: lähtökohta, segmentointi, strategia, tavoitteet, toimintasuunnitelma, toteutus, seuranta ja mittaaminen
- Rahoitussuunnitelma: mihin tarvitset rahoitusta, kuinka paljon, mistä saat rahat, miten ja koska maksat takaisin jne.
3. Rahoitus
Harva yritys pääsee alkuun ilman jonkinlaista rahoitusta. Usein alkuunpääsemiseksi tulee tehdä hankintoja tai investointeja. Markkinoilta löytyy jos jonkinlaisia rahoitusvaihtoehtoja, joiden kanssa autamme sinua mielellämme, kun olet saanut jo muutaman kuukauden ajalta liikevaihtoa. Ennen kuin liikevaihtoa kertyy, voit rahoittaa yritystoimintaa jollain näistä:
- Omat säästöt
- Pankkilainat vakuuksilla tai henkilötakauksella
- Julkiset avustukset ja tuet, mm. starttiraha
- Yksityiset sijoittajat
Muista laatia tarkka budjetti ja arvioida realistisesti, kuinka paljon pääomaa tarvitset yrityksen käynnistämiseen ja ensimmäisten kuukausien toimintaan. Jäsentele myös, miten ja minkälaisella aikavälillä sekä ehdoilla kykenet maksamaan lainan takaisin.
4. Yritysmuoto ja yrityksen rekisteröinti
Suomessa yleisimmät yritysmuodot ovat toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Yritysmuodon valintaan vaikuttavat esimerkiksi yrityksen päättäjien määrä, yrityksen toiminnan laatu ja laajuus sekä rahoitus. Yrityksen rekisteröinti Kaupparekisteriin tapahtuu Patentti- ja rekisterihallituksen kautta. Useimmiten samalla liitytään myös Verohallinnon ennakkoperintärekisteriin sekä yli 15 000 euroa vuodessa vaihtavat yritykset myös arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Jos palkkaat työntekijöitä, liity myös työnantajarekisteriin. Lue lisää osoitteesta: suomi.fi.
5. Markkinointi ja mainostus
Markkinointi on keskeinen osa menestyvää liiketoimintaa. Asiakkaiden on tiedettävä sinusta ja löydettävä tuotteidesi ja palveluidesi pariin, jotta syntyy liikevaihtoa. Luo markkinointistrategia, joka tavoittaa juuri kohdeyleisösi. Hyödynnä digitaalisia kanavia, kuten sosiaalista mediaa, hakukonemarkkinointia ja sähköpostikampanjoita. Muista myös verkostoituminen ja suusta suuhun-markkinoinnin voima. Missä kohdeyleisösi liikkuu, mitä kanavia käyttää ja miten markkinointisi osuisi parhaiten juuri heidän silmilleen?
6. Taloudenhallinta
Taloudenhallinta on tärkeää, jotta yrityksesi pysyy kannattavana. Seuraa säännöllisesti kassavirtaa, laadi ennusteita ja budjetteja sekä huolehdi verotuksesta ja muista kiinteistä ja pakollisista kuluista. Hyvä kirjanpitäjä voi olla kultaakin kalliimpi apu talousasioissa varsinkin silloin, jos ne tuntuvat haastavilta.
7. Kasvu ja kehitys
Kun yrityksesi on saatu menestyksekkäästi käyntiin, on aika miettiä kasvua ja kehitystä. Tutki uusia markkinoita, kehitä uusia tuotteita tai palveluita ja pidä huolta asiakastyytyväisyydestä. Kasvu vaatii usein investointeja, joten kerää kassaan rahaa yrityksen kehittämiseen tai varaudu rahoitusvaihtoehtojen selvittämiseen. Jos yritykseltäsi löytyy jo liikevaihtoa, laita meille lainahakemus, niin selvitetään yhdessä, minkälainen rahoitusvaihtoehto sopii juuri sinun yrityksellesi.
Yrityksen perustaminen vaatii paljon työtä, mutta se voi myös olla erittäin palkitsevaa. Hyvä valmistautuminen ja suunnittelu ovat avainasemassa, kun lähdet toteuttamaan unelmaasi. Älä pelkää tehdä töitä tavoitteidesi eteen ja ole valmis oppimaan jatkuvasti matkan varrella. Yrittäjyys on jatkuvaa kehittymistä ja uusien mahdollisuuksien etsimistä. Ja muista, kukaan meistä ei ole valmis syntyessään ja jokainen mokaa joskus!
Onnea matkaan ja menestystä yrittäjyyteen!