fbpx

31.1.2019 Tekoäly tulee – oletko valmis?

Published by Cityrahoitus on

Uutisia lukiessa on vaikeaa välttyä tekoälyä ja koneoppimista käsitteleviltä kirjoituksilta. Kuten mikä tahansa uusi asia, tekoälykin jakaa ihmisiä vahvasti puolustajiin ja vastustajiin. On hyvin inhimillistä suhtautua uusiin asioihin varauksella ja muutosvastaisuus on meille tyypillistä. Mitä ei tunneta, sitä usein vastustetaan. Suurimpana ongelmana onkin, että harva loppujen lopuksi ymmärtää mitä tekoäly oikeastaan edes on ja kuinka laajasti tekoälyä jo tänä päivänä hyödynnetään.

Tekoäly tai koneäly on jo vahvasti osa jokapäiväistä elämäämme, halusimme sitä tai emme. Sitä hyödynnetään jo laajalti, mutta osittain oman ymmärryksemme rajallisuudesta johtuen, tuntuu siltä kuin se olisi vasta jotain tulevaisuuden hömpötystä, joka ei vielä tänään ole relevanttia. Useat meistä käyttävät päivittäin esimerkiksi Applen Siriä tai Googlen Assistentia ilman, että mietimme sen enempää mikä kyseisen teknologian mahdollistaa. Google maps ja vastaavat navigointi- ja karttasovellukset pystyvät ehdottamaan meille liikenteen määrästä ja ja muista tekijöistä riippuen nopeinta reittiä ja Teslan auto kykenee jo ajamaankin kohteeseen itsenäisesti. Lääketieteessä koneälyä käytetään mm. tunnistamaan pahanlaatuisia kasvaimia röntgenkuvista. Nykyaikainen tekoäly kykenee käymään läpi miljoonia sivuja tekstiä muutamassa kymmenessä sekunnissa. Laskentatehon jatkuvasti kasvaessa suorituskyky sekä teknologian luomat mahdollisuudet vain lisääntyvät ja tekoälyn hyödyntäminen joka päiväisessä elämässä tulee vain lisääntymään. Tämä luo valtavasti uusia bisnesmahdollisuuksia.

Tekoäly voidaan jakaa karkeasti kapeaan eli heikkoon tekoälyyn sekä vahvaan tekoälyyn. Kapealla tekoälyllä ei ole tietoisuutta eikä ymmärrystä oman alansa ulkopuolella. Heikosta tekoälystä hyvä esimerkiksi on shakkiohjelma. Shakkiohjelman jokainen siirto perustuu pelkästään ennalta syötettyihin käskyihin, jonka mukaan ohjelma tekee siirtonsa. Heikko tekoäly ei siis tiedä itse shakista sinänsä mitään. Se ei osaa arvioida itsenäisesti mikä on hyvä ja mikä huono siirto. Käytännössä se vain analysoi tilanteen sen logiikan mukaan, mitä sille on ohjelmoitu ja tekee siirrot sen perusteella. Vahvan ja heikon tekoälyn erona on se, että kun heikko tekoäly kykenee suorittamaan vain ennalta määrättyjä tehtäviä siihen ohjelmoidun logiikan perusteella. Vahva tekoäly on kykenevä itsenäiseen ajatteluun, samoin kuin ihminen. Heikko tekoäly ei siis saavuta tietoisuutta, mihin vahva tekoäly pystyy. Vahvaa tekoälyä ei olla vielä toistaiseksi pystytty luomaan.

Mm. finanssialalla tekoälyä ja koneoppimista on hyödynnetty jo pitkään. Täysin mutkatonta sen käyttö ei ole luonnollisestikaan ollut. Yle uutisoi aiemmin vuoteen 2015 sijoittuneesta tapauksesta, jossa lainaa hakeneen henkilön hakemus hylättiin mm. sukupuolen sekä äidinkielen perusteella. Tähän kiteytyykin eräs tekoälyn keskeisimmistä puutteista – se ei tiedä, että lain mukaan ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan mm. edellä mainittujen demografisten tekijöiden perusteella. Koneelle pitää opettaa kyseiset tekijät. Oppimisen nopeudessa se kuitenkin päihittää ihmisen. Tästä hyvänä esimerkkinä on Ylen tuoreempi juttu, jossa tekoäly skannasi toimittajien tunnemaailman heidän kasvoiltaan. Tekoäly tulee korvaamaan ihmisen enenevissä määrin useilla toimialoilla, mutta samalla yritykset voivat siirtää ihmisresurssejaan tehtäviin, joihin kone ei kykene. Tekoälyllä ei ole tunteita – se ei kykene empatiaan; ominaisuuksia, jotka ovat ominaisia meille ihmisille.

Vaikka finanssiala onkin ottanut koneoppimisen ja tekoälyn avosylin vastaan ei h2h eli human to human palvelua kykene tuottamaan kuin ihminen. Me Cityrahoituksella uskomme ihmisten väliseen kanssa käyntiin ja pidämme sitä kaiken ongelman ratkaisun ytimenä. Meiltä saat henkilökohtaista palvelua, jonka tuottaa ihkaelävä ihmisjoukko ja työlleen omistautuneet ammattilaiset. Lainaneuvojamme osaavat muutakin kuin välittää sinulle rahoitusyhtiöltä saamiamme tarjouksia ja puhuvat kanssasi kaiken lisäksi samaa kieltä pankkijargonin sijaan. Emme yritäkään uskotella sinulle, että viimeisen päälle hiottu tekoäly valitsi kymmenien vaihtoehtojen joukosta juuri sinun yrityksellesi sopivimmat vaihtoehdot. Meillä ”sorttauksen” tekee lainaneuvoja yhdessä sinun kanssasi.

Mikäli yrityksesi tarvitsee buustia kevääseen – täytä hakemus ja otamme sinuun pikimmiten yhteyttä!