9.1.2024 Teknologian vuosi
Teknologian jatkuva kehitys on muokannut yritysmaailmaa monin tavoin. Digitaalisuuden merkitys on korostunut ja yritykset ovat entistä riippuvaisempia teknologiasta liiketoiminnan joka saralla. Tämä muutos näkyy monin tavoin digitalisaation kiihtymisestä ja tekoälyn käytöstä aina etätyön vakiintumiseen ja kestävän teknologian nousuun.
Yksi merkittävimmistä muutoksista on digitalisaation voimakas eteneminen. Verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti ja yritysten täytyy panostaa verkkosivuihin ja saatavuuteen netissä pysyäkseen mukana kilpailussa. Tämä muutos ei rajoitu ainoastaan myyntiin ja verkkokauppoihin, vaan se koskettaa myös esimerkiksi markkinointia, asiakaspalvelua, rekrytointia, brändin tunnettavuutta ja yrityksen sisäisiä toimintaa. Tietojärjestelmien, verkkosivujen ja sovellusten kehittäminen onkin noussut keskeiseksi osaksi liiketoiminnan strategista suunnittelua.
Tekoäly on toinen merkittävä tekijä, joka on mullistanut yritysten toimintatapoja. Tekoälyn avulla yritykset voivat luoda ennakoivia analyyseja asiakaskäyttäytymisestä, virtaviivaistaa prosessejaan ja tarjota entistä personoidumpaa palvelua. Se onkin tullut keskeiseksi osaksi liiketoiminnan kehittämistä ja kilpailuetujen luomista. Muun muassa markkinoinnissa käytetään nykypäivänä jo avoimesti tekoälyä apuna tekstin ja kuvien tuottamisessa.
Pandemia edisti digitalisaatiota suurin harppauksin ja muutti työskentelytapoja radikaalisti. Etätyöstä ja erilaisista hybridimalleista jäikin monille yrityksille pysyvä käytäntö. Tämä on muuttanut työkulttuuria ja johtamistapoja sekä vaikuttanut siihen, miten yritykset suunnittelevat toimistojaan ja työtilojaan tulevaisuudessa. Etä- tai hybridityön tarjoaminen työpaikkailmoituksissa tuntuukin olevan jo osittain odotettu työsuhde-etu.
Yhä suurempi painoarvo tulevaisuudessa on myös kestävällä teknologialla. Yritykset pyrkivät vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja ottamaan käyttöön kestäviä ratkaisuja toiminnassaan. Uusiutuvan energian käyttö, hiilijalanjäljen pienentäminen ja kiertotalous ovat keskeisiä aiheita, joihin teknologiaratkaisuilla pyritään vastaamaan. Kuluttajat ovat vuosi vuodelta ympäristötietoisempia ja odottavat yrityksiltä läpinäkyvää ja kestävää toimintaa myös kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden osalta.
Kehittyvän teknologian ja digitalisaation myötä myös tietoturvan on edistyttävä jatkuvasti. Yritysten on entistä tärkeämpää suojata tietonsa ja järjestelmänsä tehokkaasti. Tietomurrot ja tietovuodot voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja niin maineelle kuin taloudellekin. Tästä olemmekin saaneet valitettavia esimerkkejä, kuten Vastaamon ja kuljetusyhtiö Westlogin tietomurrot. Myös kuluttajilla on tietenkin vastuu siitä, mitä tietoja täyttävät ja minkälaisille sivustoille, sillä myös erilaiset sähköposti- ja nettipankkihuijaukset ovat kehittyneet muun teknologian ohella.
Teknologian rooli yritysmaailmassa on kasvanut merkittävästi. Se tarjoaa mahdollisuuksia tehokkuuden parantamiseen, asiakaskokemuksen kehittämiseen, kestävän toiminnan edistämiseen ja kokonaisuudessaan myös ihan arjen helpottamiseen. Samalla se asettaa yrityksille haasteita tietoturvan ja jatkuvassa kehityksessä mukana pysymisen osalta. Yritykset, jotka osaavat hyödyntää teknologiaa oikein ja joustavasti, ovat vahvoilla tulevaisuuden kilpailussa.