1.9.2022 Blogi palaa kesätauolta sähköiseen syksyyn
Syyskuu (ja syksy) on saapunut ja se tietää useassa yrityksessä paluuta normaalimpaan arkeen. Kesä loppui kuin veitsellä leikaten ja viime sunnuntain 29 asteesta tultiin paikoin 15 astetta alas, mikäs sen syksyisempää. Meilläkin arki on viimein tasoittunut ja fokus on kirkkaana tulevassa, katse niin kutsutusti ”pallossa”. Viime vuosina toki normaali arki on saanut hieman uusia vivahteita syystä sekä toisesta. Onko uusi normaali siis sitä, että mikään ei ole enää kuten ennen?
Yrityksissä valmistaudutaan kovaa vauhtia jo syksyn jälkeen saapuvaan talveen, kevääseen ja jo seuraavaan kesäänkin – toimialasta riippuen. Kaiken tulevaisuuden suunnittelun yllä leijuu kuitenkin epävarmuuden verho ja media maalailee jatkuvasti kauhukuvia tulevasta. Sähkön hinta, sähkön riittävyys, inflaatio, Ukrainan sota ja niin edelleen. Relevantteja ja todellisia haasteita toki jokainen, mutta ehkä pelottelutaktiikan taustalla on vielä enemmän syynä sen toimivuus. Paniikkiotsikot saavat klikkauksia ja internetmedioiden ansaintalogiikka perustuu sivustoilla vierailuihin. Yhtäkaikki, edessä on epävarmoja aikoja ja tulevaan on syytä varautua.
Sähkön hinta ja saatavuus koskettavat meitä kaikkia ja asiaa onkin käsitelty mediassa lähinnä kuluttajien näkökulmasta. Yhtälailla yritykset käyttävät sähköä ja joutuvat siitä maksamaankin. Yrityksissäkin on syytä päivittää viimeistään nyt katkolla olevat sähkösopimukset, sillä taivas tietää missä sähkön hinta liikkuu tammikuussa. Jos omaa masokistisia piirteitä tai on muuten vaan utelias, voi Helsingin Sanomien sivuilla katsoa paljonko nykyisen sähkösopimuksesi päivittäminen uuteen määräaikaiseen sopimukseen voi maksaa.
Sähkön hinta aiheuttaa monilla toimialoilla hintojen korotuspainetta ja joillakin aloilla ollaan jo siirtämässä tuotantoa öiseen aikaan, jolloin sähkö on tavallisesti edullisempaa. Mm. Metsä Tissue kertoi viime perjantaina joutuvansa supistamaan vessa- ja talouspaperituotantoaan energiakriisin vuoksi. Sama logiikka pätee tietenkin kaikkiin yrityksiin, ero on lähinnä vaikutusten suuruudesta. Isot tehtaat laittavat koneet tauolle kun sähkö on kalleimmillaan ja jatkavat tuotantoa otollisemmalla hetkellä. Parturikampaaja ei voi kuitenkaan leikata hiuksia pimeässä tai föönata kampauksia pohjoistuulella. ”Tuotannon” siirtäminen öiseen aikaankin voisi olla hankalaa. Haasteet ovat yhteiset, mutta kuitenkin toimialakohtaiset.
On sanottu, että ennustaminen on erittäin hankalaa – etenkin tulevaisuuden. Siihen voi ja kannattaa kuitenkin varautua. Yrityksille eräs hyvä keino on lainalimiitti, jossa yrityksellesi myönnetään tietyn kokoinen luotto (100 000€ asti), jota voi nostaa tarpeen vaatiessa, joko kerralla tai pienemmissä osissa. Yritykselle ei koidu luotosta mitään kuluja kun sitä pitää ”sateisen päivän” kassana. Vasta kun luottoa nostaa käyttöön alkaa kulut juosta. Mitä nopeammin käytetyn luoton maksaa takaisin – sen edullisemmaksi rahan hinta muodostuu.
Lainalimiittien suosio kasvoi räjähdysmäisesti 2020 keväällä kun yritykset halusivat hakea valmiiksi luottopäätöksen siltä varalta, että jotakin ennakoimatonta tapahtuu. Nyt syksyllä 2022 tuotteelle on entistä enemmän kysyntää. Kauttamme saat yrityksellesi helposti erilaiset rahoitusratkaisut, tee hakemus täältä ja soitamme sinulle pian takaisin. Haetaan yrityksellesi parhaiten sen tarpeisiin soveltuva rahoitus, jonka voitte ottaa käyttöön joko heti tai tulevaisuudessa tilanteen niin vaatiessa.
Talvesta tulee haastava, kylmäkin mahdollisesti. Tästäkin kuitenkin selviämme yhdessä. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro miten voimme olla avuksi!