fbpx

17.6.2022 Huoli pois – taantuman jälkeen noustaan taas!

Published by Cityrahoitus on

Viime vuosina suurimmankin optimistin tulevaisuuden kuvat ovat olleet vaakalaudalla erään pandemian, Euroopassa käytävän sodan, inflaation ja alati kallistuvien elinkustannusten takia. Tilannetta ei helpota nouseva korkotaso, kasvava ruoka- ja raaka-ainekriisi tai paikoittain lähes kolmen euron litrahintainen bensiini. Voitanee siis sanoa, että viime vuodet ovat olleet vähintäänkin tuulisia ja vaikka pandemia lipuu kohti loppuaan, ei tulevaisuudennäkymät talouden saralla näytä toivotunlaisilta. Kari Tapionkin mukaan myrskyn jälkeen on poutasää. Mikään ei ole ikuista ja lopulta ne ratkaisut joita teemme tänään, ovat ainoita joilla on merkitystä.

Inflaatio eli rahan arvon laskusta aiheutuva hintojen nousu kasvoi Suomessa toukokuussa 7 prosenttiin, missä se viimeksi on ollut vuoden 1990 helmikuussa, kertoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist 14.6.2022 Taloussanomissakin julkaistussa twiitissään. Koko euroalueen inflaatio huitelee hieman yli 8 prosentin tuntumassa. Polttoaineiden hinnan hurjan nousun lisäksi myös alkoholittomien juomien ja ruoan hinta nousi keskimääräistä enemmän: vuosimuutos oli yli +9 prosenttia. Valtiovarainministeriö julkisti tänään perjantaina synkän ennusteensa, jonka mukaan koko kuluvan vuoden inflaatio kuluttajahintaindeksillä mitattuna on liki 6 prosenttia.

Samassa jo pitkään miinusmerkkisinä pysytelleet viitekorot ovat ampaisseet nousuun maltillista nousua povaavien toiveiden haihtuessa ilmaan. Korkojen nousu vähentää käytössä olevan rahan määrää ja näin hidastaa kulutuksen kasvua. Vaikka kotitalouksilla voi olla jo valmiiksi kukkaronnyörit tiukalla koronan jäljiltä, nyt olisi hyvä laittaa rahaa säästöön kulujen nousun varalta. Myös asuntojen myyntihinnat ovat viime kuukausina kääntyneet maltilliseen laskuun korko- ja maailmantilanteen painaessa varovaisesti jarrua kiinteistömarkkinassa. 

Ei siis ole ihme, että kotitalouksien lisäksi monen yrityksen toimintaa sävyttää jatkuva epävarmuus tässä ailahtelevassa maailmantilanteessa. OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kuitenkin lohduttaa, että jokaista kriisiä seuraa nousu, joka voi tarjota kohtuullisesti selviäville pk-yrityksille hyvinkin reipasta kasvua (OP Media 16.5.2022). Kuten muutkin kriisit, myös jokainen talouskriisi päättyy aikanaan ja on tärkeää pyrkiä säilyttämään yleinen optimismi. Ekonomisti vinkkaa korkosuojaamaan lainat, karsimaan kuluja ja nostamaan myyntihintoja, pitämään mahdollisuuksien mukaan kiinni työvoimasta, seuraamaan tämän hetkisiä megatrendejä ja katsomaan kriisin yli tuleviin vuosiin. 

Lainaa ei kannata ottaa, jos ei ole mahdollisuuksia maksaa sitä takaisin. Samasta syystä rahoittajat pyytävät yrityksen taloustietoja: selvittääkseen yrityksen taloudellisen tilan ja takaisinmaksukyvyn. Kuitenkin yritystoiminnassa on uskottava omaan tekemiseen ja siihen, että taantuman jälkeen tulee taas nousukausi. Kauttamme haettavissa yrityslainoissa tiedät aina sopimusta tehtäessä, paljonko lainaraha maksaa kokonaisuudessaan. Näin yrityksellesi ei tule yllättäviä rahoituskuluja maailmantilanteen eläessä ympärillä. Voit myös hakea yrityksellesi joustavaa lainalimiittiä, josta voit tehdä nostoja tarpeen tullen. Lainalimiitti on täysin kuluton, jos sitä ei käytä eli voit varautua yllättäviin kuluihin hakemalla lainalimiitin ilmaiseksi käyttöösi täältä.

Olemme kanssasi ylä- ja alamäissä.