3.6.2022 Miksi lainaa ei saa ihan niin paljon, kun vain kehtaa pyytää?
Joskus asiakas saattaa harmistua kun lainaa ei saanutkaan niin paljon kun olisi halunnut. On jopa yleistä, että lainaa haetaan enemmän kuin rahoitusyhtiöt sitä ovat valmiita myöntämään. Kaiken takana on ajatus siitä, että yrityksen liikevaihdon tulee olla sopivassa suhteessa lainan määrään, jotta lainan takaisinmaksu olisi ylipäätään mahdollista, eikä velallinen joutuisi hankalaan tilanteeseen. Joskus yritys kuitenkin tarvitsee lainaa enemmän kuin mitä sen hetkinen liikevaihto mahdollistaisi ja tähän ratkaisuna on usein ottaa lainaa kerralla useammasta paikasta – meidän avullamme se on äärimmäisen helppoa!
Oli kyseessä sitten henkilöpuolen tai yritysten lainat, voi kielteinen lainapäätös olla suuri pettymys. Kyse ei kuitenkaan ole lainanmyöntäjän huonosta päivästä tai kiusanteosta, vaan rahoittajan riskienhallinnasta ja lisäksi usein rahoitusta sääntelevästä laista. Kuluttajapuolella rahoittajilla on käytössä erilaisia velkaantumista rajoittavia välineitä. Esimerkiksi asuntolainoissa myönnettävän lainan määrä saa olla enintään 85% (ensiasunnossa 95%) vakuudeksi annettujen vakuuksien käyvästä arvosta, mikä tarkoittaa siis sitä, että omarahoitusosuus eli omia säästöjä tai muita vakuuksia, tulee olla vähintään 15% (ensiasunnossa 5%). Tämä enimmäisluototussuhde eli lainakatto on kenties tunnetuin laissa määritetty velkaantumista rajoittava väline.
Tilanne on hieman eri yritysten välisessä rahoituksessa, sillä kuluttajakaupan lainalaisuudet harvoin pätevät yritysmaailmassa. Kirjoitimme 11.4. Riskienhallinta on riskien hallintaa- tekstissämme luottoluokitusten ja takaisinmaksukyvyn vaikutuksista lainojen hinnoitteluun. Nämä täsmälleen samat asiat vaikuttavat myös lainan myöntämiseen ja myönnettävän lainan määrään. Lainaa myönnettäessä siis arvioidaan, minkälaiseen lainasummaan yrityksen takaisinmaksukyky riittää ja minkä kokoisen lainan se voi realistisesti hoitaa. Useimmat rahoitusyhtiöt myöntävät yrityslainaa noin kuukauden liikevaihdon verran eli mitä isompi liikevaihto, sitä suurempi laina. Voit siis ajatella, että lakien sijaan rahoittava yhtiö tekee riskikartoituksen puolestasi lainapäätöksen myönnössä. Tämä siis suojelee myös yritystäsi ylivelkaantumiselta.
Jos tilinpäätöstiedot eivät ole julkisia, rahoitusyhtiöt pyytävät useimmiten tuloslaskelmaa ja tasetta päätöksenteon tueksi. Liikevaihdon ja -voiton lisäksi rahoitusyhtiöitä kiinnostavat mm. lainaahakevan yrityksen omavaraisuusaste, maksuvalmius sekä lyhyt- ja pitkäaikaisen vieraan pääoman määrä. Jokainen rahoitusyhtiö tekee itse omat riskiarvionsa ja vaikka yksi rahoitusyhtiö ei tarjoaisikaan lainaa, toinen saattaakin tarjota tilanteesta riippuen vaikka koko haetun summan. Taloustietojen lisäksi osa rahoittajista haluavat myös kuulla tarkemmin, mihin lainaa käytetään, mikä on yrityksen ydintoimintaa ja liiketoimintamalli. Näistä ei meillä lainanhakijan tarvitse huolehtia, vaan hoidamme haut puolestasi.
Kauttamme voit hakea yritysrahoitusta aina 1 000 eurosta 8 miljoonaan asti. Ei varmasti tule yllätyksenä, että pienen liikevaihdon toiminimelle ei miljoonia myönnetä, sillä lainan takaisinmaksu olisi mahdotonta. Jos et ole varma, paljon yrityksellesi myönnetään lainaa, voit hakea lainaa tarpeesi mukaan, kilpailutamme vaihtoehdot puolestasi ja kokoamme yhteen rahoitusyhtiöiden lainatarjoukset. Sillä välin voit itse keskittyä siihen olennaiseen, yrityksesi pyörittämiseen. Lainan hakeminen ei sido mihinkään, eikä maksa euroakaan, joten voit turvallisin mielin varautua esimerkiksi pahan päivän varalle hakemalla alustavan lainapäätöksen yrityksesi perustiedoilla.
Palataan asiaan ja katsotaan, kuinka paljon sinun yrityksellesi voidaan myöntää rahoitusta!
Aurinkoista viikonloppua!