18.10.2023 Toimiiko yrityksesi tietämättäsi myös pankkina?
Työ on tehty ja lasku lähetetty sovitusti asiakkaalle. Eräpäiväksi laitettu perinteinen 14 vuorokautta, mutta eräpäivän koittaessa ei yrityksen pankkitilille ilmesty euroja. Menee vielä viikko, toinenkin, eikä rahoja näy. Kuitenkin oman yrityksen kassa tulisi saada kiertämään ja uusia hankintoja tehdä. Tartut ehkä puhelimeen ja laskun saanut isompi asiakas ilmoittaakin maksavansa laskun vasta ensi kuussa. Kiva. Kuulostaako tutulta?
– Isot firmat pitävät pieniä pankkeinaan ja usein rikkomalla maksuehtolakia. Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin, kertoo lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjien artikkelissa. Lain mukaan maksuehto yritysten välisissä laskuissa saa olla enintään 30 päivää, ellei pidemmästä ole erikseen sovittu. Siltikin usein isot yrityksen venyttävät maksuehtoa ”omin päin”. Yli 30 päivän maksuehto on lainkin mukaan siis mahdollinen, kuhnan siitä on molemmin puolin sovittu. Yksipuolinen ilmoitus ei riitä maksuajan pidentämiseen.
”Maksuajat ovat minulla olleet 14 vuorokautta, mutta nyt ne ovat kuusi kuukautta tai saatko koskaan.” – YLEn haastattelema yrittäjä
Kyseessä ei suinkaan ole satunnainen sattumus, vaan valitettavan vakiintunut toimintatapa. Suomen Yrittäjien elokuun 2023 Yrittäjägallupista selviää, kuinka erityisesti suuret yksityiset yritykset ovat pidentäneen laskujen maksuaikojaan. Hälyttävää on, kuinka yli puolessa (51%) tapauksista yli 30 päivän maksuajoista ei ole erikseen sovittu. 26 prosenttia gallupiin vastanneista kertoo maksuaikojen olevan enimmillään 31-60 päivää, mutta mukaan mahtuu yli 60 päivään venyneitä maksuja (7%) ja jopa yli 90 päivää pitkittyneitä maksusaatavia (5%).
Ratkaisuksi ongelmaan oikeusministeriön työryhmä on tehnyt ehdotuksen, jossa maksuaikalain toteutumista seurattaisiin viranomaisvalvonnalla. Yrittäjägallupiin vastanneista 52 prosenttia kannatti ehdotusta. Nyt vuoden 2023 syyskuussa EUn komissio onkin ehdottanut, että jäsenmaiden viranomaisten olisi valvottava maksuaikoja, eikä yli 30 päivän maksuaikoja voisi jatkossa laskuissa olla edes molempien osapuolien keskenäisellä sopimuksella. Nähtäväksi jää, toteutuuko ehdotus.
On kohtuutonta, että isommat yritykset käyttävät pienempiä pankkeinaan juuri niin, miten niiden omaan kassakiertoon sopii. Harvalla pienemmällä yrityksellä on rahkeita rahoittaa hankkeita ja tuottaa palveluita niin, että kassaan tulevaa rahaa odotellaan jatkuvasti jopa kuukausia takautuvasti. ”Pitkistä maksuajoista kärsivät etenkin pienet, alle kymmenen henkilöä työllistävät yrittäjät”, kirjoitti YLE jo vuonna 2018. Isot yritykset perustelevat toimintaansa mm. ”Toiminnan tehostamisella ja virtaviivaistamisella”. Pahimmillaan yrityksiä ajautuu konkurssiin viipyvien saatavien takia. Arvioiden mukaan jopa joka neljännes konkursseista voisi olla estettävissä, jos maksut tulisivat ajallaan.
Vaikka isossa kuvassa ratkaisu tähän rahavirtaongelmaan olisikin yksinkertaisesti se, että kaikki maksaisivat laskunsa ajallaan, oiva apuväline onkin yrityksesi käyttöön sopiva lainalimiitti, joka joustaa juurikin näissä tilanteissa, kun esimerkiksi saatavat viivästyy. Voit tehdä nostoja myönnetyn lainasumman puitteissa, kun tarve vaatii ja maksaa joustavasti pois, kun varat tiliytyy taas yrityksellesi. Lainalimiitissä maksat vain siitä, mitä käytät ja se on aina käytössäsi, eikä rahoitusta tarvitse lähteä etsimään, kun tarve on jo käsillä.
Emme valitettavasti ratkaise tätä koko ongelmaa, mutta tarjoamme ratkaisua tilanteen helpottamiseksi. Täytä yhteystietosi täällä, niin otamme yhteyttä.