fbpx

18.2.2022 Kausivaihtelut yritysrahoituksessa

Published by Cityrahoitus on

Yritystoiminta ei monellakaan alalla ole vuoden ympäri tasaista ja muuttumatonta. Vuodenajat, sesongit, lomat tai vaikka keli voivat aiheuttaa liikevaihdon heilahteluja. Kausivaihteluksi kutsutaan juurikin näitä kutakuinkin säännöllisiä, toistuvia muutoksia liiketoiminnassa. 


Usein ailahteluille löytyy selitys, kuten hiihtokeskuksien talvikausi tai kuntosalien tammikuinen kuntoiluinto, mutta joskus liikevaihto ailahtelee ilman sen suurempaa selitystä. Lainalimiitti eli joustoluotto onkin erinomainen, joustava rahoitusvaihtoehto liiketoiminnan ailahteluihin. Lainalimiitti on kuin luottokortti: maksat vain nostoista. Voit siis tarvittaessa nostaa näppärästi tarvittavan summan limiitistäsi käyttöön nopeallakin aikataululla. Lainalimiittiä myönnetään 2 000-20 000 euroa ja nostoja voit luottorajasi puitteissa tehdä milloin vain. 


Ennakointi ja pieni puskuri kuuluvat myös yrityksen kassanhallintaan. Kesäkaudella ison lisäerän kuluihin tuo mm. työntekijöiden lomapalkat. Y-studion ”Hupeneeko kassa? Älä unohda puskuria”- artikkelissa tilitoimistokonserni Rantalaisen integraatio- ja muutosjohtaja Kimmo Martikainen huomauttaa, että esimerkiksi kuusi henkeä työllistävän yrityksen kesälomapalkat eli ”lomarahat” vastaavat keskimäärin yhden hengen kolmen kuukauden palkkaa. Lomakausilla myynti saattaa olla keskimääräistä vähäisempää, mutta kuluja on silti. Moni yritys toimii kesällä lomien takia myös alimiehityksellä, vaikka asiakkaita riittäisi. 


Koronapandemia on osoittanut myös sen, kuinka radikaalisti maailmantilanne, hallituksen päätökset ja erilaiset rajoitukset vaikuttavat yritysten toimintaan. Poikkeusaika on ymmärrettävästi syönyt useiden eri toimialojen yritysten kassoja, eikä tilannetta ole helpottanut jatkuvat epätietoisuus ja pandemiatilanteen ailahtelu. Myös yritysrahoituksessa epävakaa maailmantilanne on vaikuttanut lainanmyöntöön. Esimerkiksi vuoden 2020 keväällä koronan rantautuessa Suomeen rahoitusyhtiöt tiukensivat merkittävästi lainanmyöntöehtojaan ja riskinä oli, että lainojen myöntäminen tauotettaisiin kokonaan. Lisää erilaisten lainojen myöntöehdoista täältä. Touko-kesäkuussa vuonna 2020 kauttamme haetuista yrityslainoista vain reilu 20 prosenttia päätyi nostoon juurikin rahoitusyhtiöiden myöntöehtojen tiukentumisen takia: lainaa kyllä haettiin reilusti, mutta myönnettiin niukasti.  


Palvelemme laaja-alaisesti eri toimialoilla toimivia yrityksiä, joten kausivaihteluja rahoitustarpeessa, hakemusten määrissä ja nostoissa ei erityisemmin esiinny: eri toimialojen yrityksen hakevat rahoitusta eri sykleissä, joten vuoden ympäri hakemusvirta on melko tasainen. Kuukausittaisia, satunnaisia heittelyjä toki esiintyy. Vuodenajasta tai vuosilomista huolimatta takaamme palvelun arkisin klo 9-17 ja myös muina aikoina sopimuksen mukaan. Yritystoiminnan kausivaihteluiden tasaamiseksi tarjoamme myös mm. laskurahoitusta eli factoringia,  joka tuo joustavuutta ja ennustettavuutta yrityksen kassaan ja näin kassavirta pysyy tasaisempana. 


Olipa sitten arki tai pyhä, kesä tai talvi, autamme Sinua yrityksesi rahoitustarpeissa. Yrityslainat yhdestä palvelusta – täytä hakemus täällä vuorokauden ympäri. Soitamme sinulle takaisin viimeistään seuraavana arkipäivänä, klo 9-17 välillä yleensä vartissa. Laitetaan sinunkin yrityksesi rahoitus kuntoon!