fbpx

21.7.2023 Rahalla pitää olla hinta – miksi?

Published by Cityrahoitus on

Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kommentoi Taloussanomien 17.7.2023 julkaistussa artikkelissa, kuinka nollakorkojen paluu ei ole näköpiirissä ja on epäterve tilanne, kun rahalla ei ole hintaa. No, miksi näin?

Jos rahalla ei ole hintaa, tilanteeseen sokaistuu helposti ja ottaa liian suuria lainoja ja riskejä, Vang-Jensen jatkaa. Ilmaista rahaa on toden totta liian helppo ottaa vastaan, mutta takaisinmaksua ja takaisinmaksun resursseja ei välttämättä tule punnittua. Korkeampi hinta usein hillitsee kulutusta. Samoin käy lainarahan kanssa: todellista tarvetta ja takaisinmaksukykyä tulee punnittua tarkemmin. Vaikka lainakorot ovat nostaneet asuinkustannuksia merkittävästi, Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo olevansa vaikuttunut, miten hyvin asiakkaat ovat pärjänneet muuttuneen korkotilanteen kanssa, maksaneet laskunsa ja selviytyneet hyvin. 

Toisaalta kasvaneet elinkustannukset tarkoittavat sitä, että kotitalouksilla on vähemmän rahaa kuluttaa muuhun, mikä hillitsee talouskasvua. Asuntolainojen korkojen nousu vaikuttaa kiinteistömarkkinaan ja koko rakennusalaan, sillä asuntokauppa hidastuu. Korkojen nousu korreloi myös säästötilien ja muiden säästämisen ratkaisujen korkoihin, mikä taas kannustaa säästämiseen. Sikäli jos kohonnut korkotilanne lainoissa ei aja liian ahtaalle, on hyvä hetki laittaa roposia myös erilaisiin säästämisen ratkaisuihin. 

Rahan hinnoittelussa tulee ottaa myös huomioon se, että rahoituslaitokset ja pankit ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä ja jostain niidenkin liikevaihdon on koostuttava. Ilmaiseksi rahaa lainaava laitos ei pitkälle pötki, saatika metriäkään. Rahoituslaitokset myös kantavat riskin rahan lainaamisessa ja kattavat sen rahan hinnalla. Myöskään lainattava raha ei ole rahoituslaitokselle ilmaista – jostain sekin on nyhväistävä. 

Syvemmälle kun lainarahan hinnoitteluun mennään mukaan astuu rahan aika-arvo. Yksi euro on siis tänään arvokkaampi kuin se sama euro huomenna. Lainanantaja luopuu tietystä summasta rahaa tietyksi määräksi aikaa. Korko korvaa siis myös tämän ajan ja riskin, sillä lainanantaja ei voi käyttää kyseistä rahasummaa investointeihin tai muihin tarkoituksiin kyseisen laina-ajanjakson aikana. 

Jo jopa oletukseksi muuttunut nollakorkojen aika on siis ohi. ”Nollakorkomaailma katosi”, kirjoitti Helsingin Sanomat jo reilu vuosi sitten korkotasojen noustessa. Velka maksaa taas ja samalla sammunee huoleton suhtautuminen velkaan, tekstissä jatketaan. ”Muutos voi olla kivulias niille valtioille ja kotitalouksille, jotka sovittivat tulevaisuuden menonsa halvan velan varaan.” 

Olemme siis hetken eläneet varsin epätodellisessa tilanteessa, kun lainaaminen on ollut ehkä turhankin edullista. Vang-Jensen uskookin korkojen nousevan vielä hieman nykytilanteesta ja tämän jälkeen laskevan inflaation hidastuessa. 

Rahan lainaamista ei tule pelätä, sillä ajoittain yrityksenkin kasvattaminen vaatii isompia investointeja. Kuitenkin on hyvä olla tietoinen, mitä raha maksaa, millä ja miten sen aikoo maksaa takaisin. Tarjoamissamme lainoissa saat tietää todellisen hinnan heti, eikä se laina-ajan puitteissa muutu. Voit myös hakea lainalimiittiä pahan päivän varalle. Maksat vain tekemistäsi nostoista. 

Laita meille lainahakemus ja käydään yhdessä yrityksenne tarpeeseen sopiva rahoitusratkaisu!