fbpx

12.7.2023 Yrittäjä: lomalle mars!

Published by Cityrahoitus on

Kirjoitimme viime vuoden toukokuussa yrittäjien lomailun haasteista (16.5.2022 Yrittäjä – olethan järjestänyt jo kesälomasi?) ja yrittäjän lomia käsittelevän Yrittäjägallupin tuloksista. Tulokset gallupeissa eivät ole merkittävästi muuttuneet ja edelleen huolestuttavana trendinä näkyy se, että yrittäjät eivät koe pystyvänsä pitämään lomaa riittävästi (47%). Vanhat sanonnat siitä, kuinka yrittäjä ei tunne vapaapäiviä, on aina töissä, eikä lomaile, tuntuvat istuvan ajatuksissamme tiukassa. Palkkatyöläisten lipuessa neliviikkoisille kesälomilleen, jäävät usein yrittäjät pyörittämään yritystoimintaa ihan niin kuin ennenkin. Työt eivät lopu, kun läppärin kannen sulkee tai lähtee työmaalta vaan puhelin pirisee, laskut juoksee ja ajatuksissa pyörii jo seuraava työkeikka, asiakas, kvartaali tai tilikausi. 

32 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä kertoo pitävänsä viikon, alle viikon tai ei ollenkaan kesälomaa. Lienee sanomattakin selvää, että alle viikossa ei kukaan palaudu vuoden työtaakasta. Lyhyestäkin lomasta on hyötyä, mutta palautuminen edellyttää työstä irrottautumista, joka taas usein ottaa oman aikansa. Koko lomaa ei tarvitse loikoilla rantatuolissa, kunhan tekee itselle mieluisia asioita, jotka edesauttavat palautumista ja omaa hyvinvointia. Loman ei tulisi olla hetki, jolloin tyhjennetään vuoden aikana kertynyt to do-lista ja nukutaan pois kuukausien univelat, vaan aikaa tehdä mieluisia asioita, rentoutua ja nauttia kaikesta muusta kuin työstä. 

Kun päästää hetkeksi irti kiireestä ja rutiineista, voi siitä olla hyötyä myös yritystoiminnalle. Uusia ideoita, toimintatapoja ja ratkaisuja saattaakin alkaa pulppuamaan aivojen levätessä ja kun aikaa vapautuu ajattelulle. Loma on myös sijoitus tulevaan: huolehdit omasta toiminta- ja työkyvystäsi. Ymmärrämme, että monelle yrittäjälle epävarmojen aikojen jälkeen lomailu voi yksinkertaisesti olla mahdotonta taloudellisista syistä, työntekijäpulan tai sesonkiajan takia. Jos kesällä lomailu on mahdotonta, kalenteroi jo etukäteen loppuvuodelle lepohetkiä. 

Seuraavaksi on luvassa rajua rakkautta ja brutaalia rehellisyyttä. Jos et ole valmis kuulemaan kuolevaisuudestasi ja siitä, kuinka et olekaan korvaamaton, voit jatkaa kynttilän polttamista molemmista päistä. Kaikkea ei ole pakko hoitaa tänään. Maailma ei kaadu, jos lopetat työt vähän aikaisemmin. Et ole yhtään sen parempi yrittäjä, jos et koskaan pidä lomaa. Kuolinvuoteellasi et tule miettimään, kunpa olisin työskennellyt enemmän. Läheisesi eivät tule olemaan täällä aina. Menneitä ei voi muuttaa, mutta tämän hetken voi. Joten sinä ahkera, urhea yrittäjä: relaa vähän. Pidä lomaa. Nauti elämästä.

Toivottavasti juuri Sinä pääset nauttimaan Suomen suvesta myös työn ulkopuolella!