fbpx

7.12.2023 Vuoden 2023 sähköisin puheenaihe – sähkö

Published by Cityrahoitus on

Tänä vuonna energian hinta on ollut kahvipöytien puheenaiheena kenties enemmän kuin koskaan. Jopa täysin sähkösopimuksistaan tietämättömät ovat innostuneet kilpailuttamaan hintoja ja lataamaan sovelluksia sähkön hinnan seuraamiseen. Energian, ja erityisesti sähkön, hinnan nousu on kehkeytynyt haasteeksi monelle yritykselle eri toimialoilla jopa ympäri maailmaa. Sähkön hinnan nousu vaikuttaa pahimmillaan kriittisesti yrityksen kannattavuuteen ja kilpailukykyyn. Nähtäväksi jää, kuinka yritykset kestävät tämän kriittisen perustarpeen ajoittain moninkertaisen hinnankorotuksen. 

Palataanpas muutama vuosi taaksepäin. Vuonna 2020 koko vuoden sähkön keskihinta oli 3,47 senttiä kilowattitunnilta ja koko vuoden korkein huippu huiteli 31,55 sentissä (sahkoa.io). Seuraavana vuonna (2021) keskihinta asettui 8,97 senttiin kilowattitunnilta ja vuoteen 2022 oli vuosihinnan keskiarvo kohonnut jo 19,11 senttiin. Tänä vuonna vuoden keskihinta on jäämässä 6,19 senttiin kilowattitunnilta, mutta joulukuun korkeammat sähkönhinnat nostanevat keskiarvoa vuoden loppuun mennessä. Huimia huippuja on nähty vuosittain: vuonna 2021 124,01 snt/kWh, vuonna 2022 106,78snt/kWh ja tänä vuonna toistaiseksi kovin hinta marraskuun lopun 96,37snt/kWH. 

Sähkön hinnoittelu noudattaa monen muun markkinan tavoin kysynnän ja tarjonnan lakia. Kun kysyntä on kovaa, hinta nousee ja toisin päin. Erityisesti Olkiluoto 3:n temppuilut ovat näyttäytyneet hurjina hintapiikkeinä sähkön hinnassa kuluttajille: kun sähkön tuotanto sakkaa ja vähenee, hinta nousee. Parhaimmillaan erityisesti tuulisella säällä sähkön hinta on ollut päin vastoin miinuksella ja tuottanut käyttäjälleen rahaa. 

”Käytännössä hinnan muodostumiseen vaikuttavat siis sähkönkäyttö eri vuorokauden aikoina, miten paljon sähköä voimalaitoksissa kulloinkin tuotetaan sekä uusiutuvien energialähteiden saatavuus. ” – Sähköyhtiö Fortum

Yrityksissä energiakustannusten kehitys on näkynyt melko laajasti. Maaliskuun Yrittäjägallupiin vastanneista 31 prosenttia yrityksistä kertoo nostaneensa hintoja ja 27 prosenttia sanoo kannattavuuden heikenneen energiakustannusten nousun takia. Vastapainoisesti 29 prosenttia ilmoittaa, ettei tilanne ole vaikuttanut yritystoimintaan mitenkään. Vastanneista 30 prosenttia on päätynyt tietoisesti säästämään energiaa hinnannousun takia. 

Energiakustannusten hinnannousu vaikuttaa sekä kuluttajiin että yrityksiin. Kuluttajien asumiskulut nousevat, jolloin jää vähemmän euroja käyttöön muihin hankintoihin ja palveluihin. Energian hinnan, ja samanaikaisesti korkojen, nousu vetää pussinnyörejä tiukemmalle ja ahtaa kotitalouksia sekä yrityksiä säästämään monella eri osa-alueella. Tulevaa hintakehitystä on mahdotonta ennustaa, mutta odotettavissa on jatkossakin suuria hinnanvaihteluita. Kylmien talvikuukausien jälkeen sähkön kilowattituntihinta asettunee 5-9 sentin välille aina vuoteen 2025 asti (Sähkön hintaennuste 2024).

Olemme apunasi yllättävissä kuluissa ja tulevissa hankinnoissa. Katsotaan yhdessä, sopiiko yrityksesi tilanteeseen paremmin kiinteäsummainen yrityslaina vai joustava lainalimiitti. Hakemuksen voit jättää koska tahansa täältä, soitamme heti, kun hakemus on käsittelyssä ja rahat saat tilillesi parhaimmillaan samana päivänä.

Kuullaan!

Sähköistä uutta vuotta 2024 odotellen,
Cityrahoitus