26.1.2024 Etänä vai toimistolla?
Takaisinmuutto on käynnissä. Pikana vauhdittunut etätyökulttuuri on pandemian jälkeen vahvasti valahtamassa takaisin kohti toimistoja tai vähintäänkin hybridityömallia. Osa meistä on muutoksesta mielissään, osa taas jatkaisi työskentelyä mielummin täysin etänä.
Jo ennen koronaa Suomessa tehtiin verrattain paljon etätyötä. Vuonna 2018 Suomessa noin 28 prosenttia teki ainakin osittain etätöitä vastaavan luvun ollessa Euroopassa yleisesti 12 prosenttia. Pandemian jälkimainingeissa vuonna 2022 Suomessa työskentelevästä väestöstä 45 prosenttia teki täysin tai osittain etätyötä (Aalto-yliopisto 1.8.2023).
Elämän palatessa ns. normaaliin, myös työnantajat ovat patistaneet työntekijöitä takaisin toimistoille erinäisin järjestelyin. On täysin toimistolta käsin suoritettavia työtehtäviä, ”pari päivää viikossa toimistolla”-tyylisiä ratkaisuita tai vaikka viikko kuukaudesta etänä ja loput paikan päällä. Palkkatyöläisistä yhä harvempi tekee enää työtä täysin etänä kotoa käsin. Nämä eri lähi-, hybridi -ja etätyön versiot pitävät sisällään vielä erilaisia käsityksiä ja malleja työajoista. Osa mieltää etä- tai hybridityön niin, että myös työnteon aika on täysin itse määriteltävissä, osalla taas on kiinteät työajat suoritettiin työ sitten etänä tai toimistolla. Työntekijällä saattaa siis esimerkiksi olla vapaus valita missä, mutta ei koska.
MTV Uutisten artikkelissa kerrotaan etätöissä olevan kolme selkeää haittaa: työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen, riittämätön palaute, tuki ja apu sekä lisääntynyt yksinäisyys. Myös positiivisia puolia etänä työskentelystä löytyy, kuten se, että aikaa ei tarvitse käyttää työmatkoihin tai sen enempää itsensä laittamiseenkaan. Arjen taakkaa voi helpottaa pyöräyttämällä pyykit kahvitauolla tai preppaamalla lounaan ohessa päivällisenkin.
Monet meistä arvostaakin joustavaa työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamista ja täysin toimistolle palaaminen saattaakin aiheuttaa vastarintaa. JLL:n toteuttaman kyselyn mukaan parhaat keinot houkutella työntekijöitä takaisin toimistolle olisivat tuoreen ja terveellisen ruuan päivittäinen saatavuus (55%), ilmainen tai tuettu työmatka toimistolle (44%) sekä alennukset ja kumppanuudet toimiston lähellä olevien palveluiden kanssa (34%). Osa työnantajista ovat käyttäneet oikeuttaan käskeä työntekijät takaisin toimistolla ja osa taas on lähestynyt asiaa pehmeämmin mm. Tarjoamalla toimistolla erilaisia etuuksia ja yhteistä tekemistä.
Etä- ja lähityötä pohtiessa tulee myös ottaa huomioon se, että me ihmiset olemme tässäkin asiassa erilaisia. Osa kaipaa yhteisöä ympärilleen, tarkempaa ohjausta tai työhön puskemista, osalle toimii itsenäinen työote ja oma rauha. ”Hybridityöskentelyn tehokkain motivaattori on työntekijän hyvinvointi”, Great Place To Work. Parhaimmillaan hybridityö vähentää kuormitusta, avaa kunta- tai maarajoista riippumattomia työmahdollisuuksia, sitouttaa organisaatioon ja antaa työntekijälle mahdollisuuden valita itselle sopivin tapa työskennellä. Johtajana myös etätyöskentely-ympäristössä tulee muistaa kaikkien tasapuolinen huomiointi, empatia ja luottamus sekä järjestää aikaa kuuntelemiselle, yhteisölliselle tekemiselle sekä mahdollistaa samat etenemismahdollisuudet jokaiselle.