fbpx

16.5.2022 Yrittäjä – olethan järjestänyt jo kesälomasi?

Published by Cityrahoitus on

Yrittäjistä 46 prosenttia kertoo, etteivät koe voivansa pitää riittävästi lomaa, selviää vuoden 2019 toukokuun Yrittäjägallupista. 20-39-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku on 51 prosenttia. Yrittäjägallupin mukaan vaikein tilanne on 2-4 ihmistä työllistävällä yrittäjällä, jolloin ei-vastausten määrä nousee jo 54 prosenttiin. Yrittäminen ei kerrytä lomapäiviä tai palkallisia lomia, eikä välttämättä ole ketään, joka hommat hoitaisi loman aikana. Kynnys lomailuun ja pelko laskutuksen loppumisesta kasvaa. Loman ajaksi yrittäjä saattaa laittaa elämäntyönsä tauolle tai jättää sen jonkun toisen ihmisen vastuulle.

Palkkatyön edut eivät siis koske yrittäjää, mutta yrittäjä jos joku kaipaa myös lomaa. Oman työn lisäksi yrittäjä on usein vastuussa mm. yrityksen taloudesta, laskutuksesta, sosiaali- ja eläkekuluista ja työntekijöiden hyvinvoinnista sekä palkasta. Yrittäjyys toki suo myös tietynlaisia vapauksia, mutta vastuu on palkkatyötä suurempi. Kuitenkin yrittäjistä 37 prosenttia kertoo, että ei ole pitänyt viimeisen 12 kuukauden aikana lomaa kuin yhden viikon tai alle. Tästä prosenttiosuudesta alle puolet eivät ole pitäneet lomaa ollenkaan. Vuoden aikana yli neljä viikkoa lomaa on pitänyt 19 prosenttia yrittäjistä, mikä on tietenkin huojentava tieto. Ajatus siitä, että hyvä yrittäjyys on jatkuvaa kellonympäri puurtamista on muuttumassa siihen, että hyvä yrittäjä on myös hän, joka tulee toimeen pienemmillä työtunneilla. 

Jos loman pitäminen tuntuu hankalalta, ei hätää. Työeläkeyhtiö Varma on koonnut kasan vinkkejä yrittäjän lomailuun. Tekstissä on nostettu esiin kuusi kohtaa, joilla onnistut loman järjestämisessä. Kerro asiakkaille ajoissa lomastasi, kerrytä lomarahoja pitkin vuotta, älä tee itsestäsi korvaamatonta, lomaile sesonkien ulkopuolella, jos esimerkiksi kesä on yrityksesi kiireisintä aikaa ja jos et voi pitää lomaa, luo itsellesi rytmiä rutiineilla ja järjestä aikaa, jolloin puhelimeen tai sähköposteihin ei tarvitse vastata. Tärkeimpänä on kuitenkin muistaa loma ja pyrkiä sitä pitämään jo ennen kuin on pakko. 

Vaikka lomalle saisi järjestettyä aikaa, ei välttämättä itse lomailu olekaan niin yksinkertaista. Kun kauan odotettu loma koittaa, on kalenteri lyöty täyteen ohjelmaa. ”Lomasuorittamista vauhdittaa itselle asetetut kohtuuttomat tavoitteet ja sosiaalinen paine”, sanoo työterveyspsykologi Maija Vattulainen Mehiläisen artikkelissa. Loman idea on kuitenkin toimia hengähdystaukona ja lepoaikana, jolloin sekä kroppa että pää saavat palautua arjen kiireistä. Vattulainen kehoittaakin jättämään lomalla riittävästi tilaa pelkkään oleiluun ja nukkumiseen sekä miettimään, mikä juuri sinulle tuo iloa ja rentoutumista lomalla. 

Vielä ennen kesälomia on aikaa tehdä investointeja, palkata kesätyöläisiä tai laittaa kassa kuntoon. Laita meille lainahakemus, niin katsotaan juuri tilanteeseesi sopiva rahoitusvaihtoehto. Hakemus ei sido mihinkään.

Kaupallista kesänodotusta!