25.3.2022 Mikä siinä lainassa oikein maksaa?
Yrityksillä on monta eri tapaa hakea rahoitusta; helppoja ja hankalampia, nopeampia ja enemmän aikaa sekä vaivaa vaativia. Rahoituksen saantiin vaikuttavat mm. tunnusluvut, luottoluokitukset, hakijan luottotiedot, maksuvalmius, toimiala ja yleinen maailman tilanne. Lainanmyöntö nyt ei ole tae tulevasta: yrityksen lainakelpoisuus voi muuttua lyhyessäkin ajassa. Jos lisärahoituksen haku liiketoimintaan on perusteltua ja sen käyttö suunniteltua, parhaimmillaan se kasvattaa liikevaihtoa, mahdollistaa yrityksen laajentumisen, työntekijöiden palkkauksen, tuotekehityksen tai kansainvälistymisen sekä antaa esimerkiksi edellytykset toiminnan jatkumiselle. Kuitenkin yrityksen ulkopuolinen rahoitus tuo mukanaan vastuun lainan takaisinmaksusta ja lainaraha ei koskaan ole ilmaista.
Pääsääntönä yritysrahoituksessa on, että mitä suurempi riski on rahoittajalle, sitä kalliimpi on laina. ”High-risk, high-reward”-periaate pätee siis tässäkin. Siis nimenomaan rahoittajan näkökulmasta asiaa tarkastellessa. Voidaan siis ajatella, että rahoitusta hakeva maksaa siis siitä riskistä, minkä rahoittaja on valmis ottamaan eli lainaamaan rahojaan ilman takeita siitä, että saa summan sovitusti takaisin. Vakuudettomissa yrityslainoissa hinta on usein vakuudellisia korkeampi, sillä rahoittajalla ei ole mitään fyysisiä tai rahallisia pantteja, kuten realisoitavissa olevaa omaisuutta, lainan takaisinmaksuun. Vakuudettomien yritysluottojen kohdalla saatetaan päätyä myös rahoittamaan korkeampien riskipisteiden yrityksiä kuin vakuudellisissa pankkilainoissa.
Rahoituslaitoksien vakuudettomat yrityslainat toimivat lyhyen aikavälin rahoituksina, siltarahoituksina tai korvaamaan laskusaatavarahoitusta. Kauttamme myönnettäviä yrityslainoja käytetään useimmiten käyttöpääomaan (37%), investointeihin ja hankintoihin (36%) ja toiminnan laajentamiseen (10%). Rahoituslaitokset sietävät usein pankkia suurempia riskejä lainanmyönnössä, joten yrityslainoja rahoitusyhtiöiden kautta on lähtökohtaisesti helpompi saada kuin pankista tai valtion erityisluottolaitoksilta (esim. Business Finland eli entinen Tekes tai & Finnvera)
Yleensä takaisinmaksuaika vakuudettomissa yrityslainoissa on 1-36 kuukautta ja korot asettuvat 1-3,5% kuukausitasolle. Mitä pidempi laina-aika, sitä kalliimmaksi kuukausihinnoiteltu rahoitus muodostuu. Kun ala on kehittynyt on hinnat tulleet ajan myötä alaspäin ja samalla laina-ajat pidentyneet. Muutama vuosi takaperin vastaavissa yrityslainoissa maksuajat rajoittuivat 12 kuukauteen ja keskimääräiset kulut saattoivat olla miltei tuplat nykyhetken hintatasoon.
Yritysrahoituksessa kustannukset voidaan jakaa kahdenlaisiin kuluihin, eksplisiittisiin sekä implisiittisiin. Eksplisiittiset eli ”näkyvät kustannukset” pitävät sisällään erilaiset lainan käsittelykulut, avausmaksut ja korot. Nämä kulut käsittävät ns. lainattavan rahan hinnan eli sen paljon lainaraha suoranaisesti maksaa. Implisiittiset kustannukset taas ovat kustannuksia, jotka eivät näy suoraan lainan hinnassa. Usein esimerkiksi monessa erässä maksaminen on kalliimpaa kuin kerralla maksaminen; menetetty käteisalennnus on implisiittinen kustannus. Myös rahoituksen suunnitteluun käytetty aika tai pantatut vakuudet lasketaan näihin näkymättömiin kuluihin.
Perinteisten pankkien ohella Suomessa on tarjolla paljon muita rahoitusmuotoja yrityksille, mm. juurikin tarjoamamme vakuudettomat rahoitusyhtiöiden myöntämät yrityslainat, erityisluottolaitokset, kunnat ja valtio, avustukset, sekä toisten yritysten ja yksityishenkilöiden tarjoamat lainat. Yritysrahoituksen hintaan vaikuttavia tekijöitä luottokelpoisuuden, korkotason ja lainanmyönnön riskienhallinnan lisäksi on rahan aika-arvo. Aika-arvoon vaikuttaa inflaatio eli hintatason lasku sekä epävarmuus tulevasta.
Lainapäätösten hakeminen ei maksa mitään – se ei myöskään ole tae siitä, että lainaa on aina ja ikuisesti tarjolla. Lainaa voi olla mahdoton saada, kun kassa on jo kuralla eli myös yritysrahoituksessa on hyvä ennakoida tulevaa. Ehkä ”palovakuutuksen ottaminen kun talo on jo tulessa” -vertaus on valloillaan olevan Nato keskustelun takia jo hieman kulunut, mutta analogia sopii osittain myös yritysrahoituksen hankkimiseen; sitä saa helpommin kun yrityksen tila on vielä vakaa, mutta ongelmien alkaessa kasautua tilanne voi olla hyvin toisenlainen.
Laita meille lainahakemus, niin katsotaan yhdessä, minkälainen rahoitus olisi juuri Sinun yrityksellesi mahdollinen ja sopiva! Saat yhdellä hakemuksella lainapäätöksen usealta rahoittajalta ja voit valita niistä yrityksellesi parhaiten soveltuvan vaihtoehdon. Kuten yllä tuli jo mainittua, lainaa kannattaa hakea niin sanotusti ”etupeltoon”, sillä kauttamme on saatavilla yrityslainat niin akuuttiin tarpeeseen kuin lainalimiitti sateisten päivien varalle. Kummassakaan vaihtoehdossa lainan hakeminen tai tarjouksen vastaanottaminen ei velvoita tai sido millään tavalla.
Seuraavassa tekstissämme käymmekin tarkemmin läpi luottoluokituksia ja rahoituslaskelmaa yrityksen kassanhallinnan tukena. Ei muuta kuin ensi viikkoon ja rentouttavaa viikonloppua!