fbpx

28.5.2024 Kasvetaanko yhdessä? – Kasvun esteet Suomessa 3+1

Published by Cityrahoitus on

Kun olit vasta perustamassa yritystäsi, haaveilitko isosta liikevaihdosta ja suurista asiakaskunnista? Kenties koko Suomen tai jopa maailmanvalloituksesta ja aikaisesta exitistä? Jotain kuitenkin kävi matkalla, kasvu tyssäsi ja aikaiset eläkepäivät vaihtuivat ympärikellon työpäiviin, orastavaan kassavajeeseen ja jatkuvaan paperinpyöritykseen ja byrokratiaan..

No ehkä näin tai ehkä haaveilit siitä, että pystyt elättämään itsesi yrittämällä. Tai sitten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä yrittäjäksi. Kuitenkin iso osa yrityksistä hakee kasvua, mutta onko yrityksen pakko kasvaa? Suomen Yrittäjien, Finnveran ja Työ-ja elinkeinoministeriön toteuttamassa kevään 2024 pk-yritysbarometrissa 36 prosenttia vastanneista yrityksistä pyrkii säilyttämään asemansa ja 24 prosenttia ei ole asettanut kasvutavoitetta (I/24). Voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä oli vastanneista viisi prosenttia ja mahdollisuuksien mukaan kasvua aikoi tehdä 31 prosenttia. 

Yritys voi kasvaa eri tavoin. Toimintaa voi esimerkiksi laajentaa Suomessa tai ulkomailla, kehittämällä tuotteita ja osaamista ja innovoimalla uutta tai esimerkiksi ostaa kilpailija ja fuusioitua. Toiminnan laajentaminen kuitenkin vaatii aina aikaa, taitoa ja rahaa. Jos kädet ovat täynnä oman työkuorman kanssa, ei resursseja välttämättä riitä uuden luomiseen ja toiminnan kehittämiseen. Kehitystyö, osaamisen vahvistaminen, työntekijöiden palkkaaminen ja markkinointi vaativat rahaa, yrityskaupoista puhumattakaan. Toiminnan laajentaminen onkin yksi yleisimmistä lainan käyttötarkoituksista kauttamme nostetuissa lainoissa. 

Kolme kasvun estettä

Rahan- ja ajanpuutteen lisäksi yritysten kasvun esteeksi voi muodostua moni muukin asia. Yrittäjägallupin mukaan 70 prosenttia vastanneista yrittäjistä kokee, että Suomessa ei ole riittävästi kannustimia yrityksen kasvattamiseen. Eniten muutosta toivottaisiinkin työlainsäädäntöön, jotta palkkaaminen olisi helpompaa (57%), yrittäjyyden arvostukseen (57%) ja paikallisen sopimisen lisäämiseen (50%). Työvoiman palkkaaminen siis koetaan hankalaksi, eivätkä yrittäjät nauti arvostusta. Kevään poliittiset lakot vauhdittivat osaltaan keskustelua paikallisen sopimisen lisäämisestä. 

Lainsäädäntöön, arvomaailmaan sekä sopimuspoliitiikkaan vaikutetaan hitaasti ja viimeaikainen epävarmuus maailmalla on vähentänyt ulkoisen rahoituksen käyttöä. Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, inflaatio ja korkea korkotaso ovat heitelleet suhdannenäkymiä niin taloudessa kuin kuluttajien mielissäkin. Epävarmuus on saanut pankit ja rahoituslaitokset tiukentamaan sääntelyään, mutta ulkoisen rahoituksen käyttö on vain lievästi vähentynyt viime syksystä. (Pk-barometri I/24

… ja se +1!

Kuitenkin yli kolmasosa yrityksistä edelleen tavoittelee kasvua ja ulkopuoliselle rahoitukselle on kysyntää yritystoiminnassa. Oli sitten kyse kansainvälistymisestä ja kasvutavoitteista tai muista investoinneista, kausivaihtelun tasaamisesta tai käyttöpääomasta. Yritttäjägallupiin vastanneista 29 prosenttia koki, että yritysrahoittamisen tulisi muuttua, jossa kasvuun olisi enemmän kannusteita. Me Cityrahoituksella olemme havainneet haasteen yritysrahoituskentällä, ja olemmekin jo vuodesta 2015 auttaneet yrittäjiä ja yrityksiä kasvun rahoittamisessa. 

Tiesitkö, että kauttamme haetuissa lainoissa mediaanikesto hakemuksesta nostoon on 2,5 päivää? Palvelumme onkin helppoa ja nopeaa. Tämän päivän yritysrahoitusmarkkinoilla voi mennä viikkoja ennen kuin saa tapaamisen tai puhelinneuvottelun sovittua omaan pankkiin. Voit hakea kauttamme myös siltarahoitusta siksi aikaa, kun odottelet takausta tai pankkirahoituspäätöstä toisaalta. Meillä hakeminen ei maksa mitään ja rahoitusneuvojamme auttavat mielellään löytämään juuri yrityksellesi sopivan rahoitusvaihtoehdon: akuuttiin tarpeeseen tai pahan päivän varalle. Täytä hakemus täältä ja soitamme sinulle!

Kasvetaan yhdessä! 

Kasvuasi vauhdittamassa,

Cityrahoitus