7.12.2021 Mikä ihmeen Slush?
Viime viikolla Helsingissä vietettiin jo ”perinteeksi” muodostunutta Slushia. Tämä kasvuyritys- ja teknologia-alan tapahtuma kokoaa yhteen kansainväliset vaikuttajat, median ja sijoittajat, mutta maailman tilanteesta johtuen tänä vuonna tapahtumasta puuttui ”startup-pöhinästä” kiinnostuneet kansalaiset. Viime vuoden Slush, kuten muukin maailma, oli kokonaan tauolla, mutta tänä vuonna Helsingin Messukeskukseen osallistujia oli loppuunmyytyyn tapahtumaan koronasta huolimatta kertynyt 8 800. Tapahtuma on kaksi päiväinen ja järjestettiin 1.-2.12., mutta mistä oikein on kyse ja miksi Slush on niin pinnalla?
Kasvuyritystapahtumaksi profiloitunut Slush järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 Helsingin Kulttuuritehdas Korjaamolla ja se oli suunnattu paikallisille yrittäjille ja sijoittajille. Osallistujia silloin oli noin 500. Vuonna 2019 tapahtumaan löysi 25 000 osallistujaa ja 200 puhujaa sekä lisäksi järjestettiin myös useita isoja sivutapahtumia. Edelleen tapahtumaa järjestetään pääosin vapaaehtoisvoimin voittoa tavoittelemattomien yrittäjien, sijoittajien ja opiskelijoiden toimesta. Slush sai vuonna 2015 Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon. (Lähde: https://www.slush.org/about-slush/)
Tapahtumasta onkin muodostunut Suomelle melkoinen startup-pöhinämoottori sekä yrittäjyyden ja yritteliäisyyden promoottori. Slushia voisikin kutsua sekä vienti- että tuontituotteeksi. ”Tulevaisuuden Wolteja ja Supercellejä täällä on todella paljon”, Slushin toimitusjohtaja Miika Huttunen kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa. Ja tähän toteamukseen ja toiveeseen kiteytyy koko Slushin idea: nostaa jalustalle ja antaa kansainvälisiä kasvumahdollisuuksia sekä konkreettisia neuvoja ja inspiraatiota yrityksen kasvattamiseen sekä yhdistää tulevaisuuden tekijät ja he, jotka ovat jo luoneet merkityksellisiä hankkeita ja yrityksiä. Slush antaa osviittaa myös tulevasta ja yrityskentän muutoksista. Tapahtumasta haetaan Slushin toimitusjohtaja Huttusen mukaan juurikin rahoitusta, neuvoa, ideoita tai inspiraatiota. Tänä vuonna tapahtumasta puuttuneet tavalliset tallaajat ovat usein hakemassa kahta jälkimmäistä tai luomassa uusia kontakteja mahdollisia tulevia hankkeita silmällä pitäen. Mitkään messut eivät kyseessä kuitenkaan ole.
Vuonna 2019 Helsingin kaupunki ja Mastercard julkaisivat edellisvuotena toteutetun tutkimuksen Slushin taloudellisista vaikutuksista koko kaupunkiin. Tutkimus osoittaa, että Slush on ostosviikko ulkomaisille turisteille ja maksukorttien määrä alueella kasvoi koko tapahtuman ajan. Ulkomaiset vieraat myös kuluttavat huomattavasti kotimaisia kävijöitä enemmän. Slush-vierailijoilla on vaikutusta koko kaupunkiin myös tapahtuman ulkopuolella. Rahallisesti, mutta myös näkyvyyden ja tunnettavuuden kannalta.
Niin kuin Wolt (jonka toimitusjohtaja Miki Kuusi muuten toimi Slushin toimitusjohtajana 2011-2015) viimeisimpänä esimerkkinä on näyttänyt, Suomessa on potentiaalia, osaamista ja taitoa, joka kantaa Suomen rajojen ulkopuolellekin. Slush onkin kaivattu ja tervetullut alusta suomalaisen osaamisen esiin nostamiselle. Tapahtuman karismaattiset ja ponnekkaat kansainväliset puhujat kaivavat vuosi vuodelta meistä suomalaisista esiin rohkeutta, ylpeyttä ja uskoa osaamiseen. Suomesta kuullaan vielä ja kovaa, myös yrityskentillä!
Onko sinun yrityksesi seuraava suomalainen menestystarina? Autamme yrityksesi rahoituksen kuntoon, jopa 8 miljoonaan euroon asti!