fbpx

9.1.2020 Uusi vuosi – vanhat kujeet

Published by Cityrahoitus on

Vuosi sekä vuosikymmen vaihtuivat ja yrityksissä on taas lyhyen hengähdystauon jälkeen täysi tohina päällä. Tammi-helmikuu on useissa yrityksissä kiireistä aikaa. Tilinpäätöskiireet vievät monien yrittäjien aikaa ja samalla valmistaudutaan täyttä häkää jo tulevaan kesäsesonkiin.

Usein vuoden alussa käynnistellään uusia projekteja ja viedään maaliin edellisen vuoden aikana aloitettuja. Uusi vuosi antaa aina uutta virtaa ja monilla yrittäjillä vuoden vaihtuminen onkin henkisesti merkittävää; mikäli edellinen vuosi meni penkin alle, antaa uusi vuosi mahdollisuuden aloittaa taas uudestaan puhtaalta pöydältä. Jos puolestaan mennyt vuosi toi onnistumisia, on tuon kivijalan päälle hyvä alkaa rakentaa seuraavaa menestysvuotta.

Vuoden vaihteen jälkeen on hyvä käydä edellinen vuosi läpi ja listata onnistumiset sekä kehityskohteet. Missä onnistuttiin ja missä voidaan parantaa tänä vuonna? Mikäli omaa tekemistään sekä liiketoimintaansa ei tarkastele kriittisesti sekä analyyttisesti on riskinä, että samat virheet toistetaan vuodesta toiseen eikä niistä osata ottaa riittävästi opiksi.

Muuan Albert Einstein määritteli aikoinaan hulluudeksi sen, että tekee asiat uudelleen täysin samalla tavalla, mutta odottaen erilaista lopputulosta. Täysin aukoton Einsteinin argumentti ei tietenkään ole, mutta piilee siinä kuitenkin melko yksinkertainen nerokkuus – tekemällä samat virheet uudelleen saadaan suurella todennäköisyydellä hyvin samankaltainen lopputulema. Tietenkin tämä toimii myös käänteisesti. Kun asiat tehdään tavalla joka tuottaa halutun tuloksen, on siinä järkevä pitäytyä samalla miettien miten toimintaa voisi entisestään parantaa.

Liian suuria harppauksia ei kannata ottaa kerralla vaan korjata askel askeleelta kehitettäviä asioita oikeaan suuntaan. Jokaisen jaksamiskyky on rajallinen ja on hyvä muistaa ettei kuormita itseään liikaa. Hyvänä keinona monella yrittäjällä on toiminut, että ottaa joka kuukausi tavoitteeksi korjata yksi kehitystä kaipaava osa-alue joko omassa toiminnassaan tai bisneksessään. Listaa itsellesi ja yrityksellesi 12 tärkeintä kehityskohdetta ja ota tavoitteeksi niiden saavuttaminen. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää kun pyritään todellisiin tuloksiin, mutta ne pitää tehdä saavutettaviksi ja niiden on oltava realistisia, jotta ne kannustavat ja potkivat eteenpäin.

Mitkä ovat asiat joissa sinä haluaisit henkilökohtaisesti kehittyä tänä vuonna? Minkä asian yrityksesi voisi tehdä paremmin? Miten sinun tulisi toimia, jotta nämä tavoitteet saavutetaan? Muista, että asenne on usein se joka määrittää pitkälti lopputuloksen. Mikäli ajattelemme esimerkiksi, että voimme tuplata liikevaihtomme tänä vuonna tai olemme sitä mieltä ettei se ole mitenkään mahdollista, olemme todennäköisesti oikeassa.