fbpx

9.8.2023 Sanontoja työnteosta ja yrittäjyydestä – onko niissä mitään perää?

Published by Cityrahoitus on

Suomi – sanontojen luvattu maa… ja kieli. 

Vanhanpolven kaskut ja sananlaskut saattavat kulkea arkikielessämme, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Tiesitkö, että esimerkiksi ”päivä pulkassa” viittaa kiilan muotoiseen kapulaan, jolla talon isäntä seurasi renkien työntekoa ja maksoi palkan? Nykyään ei työpäiviä merkata koloina puukapulaan, mutta kun päivän hommat on saatu tehtyä, voi päivä nykyäänkin ”olla pulkassa”.

Listasimme muutaman työaiheisen sanonnan, joista osa on yksiselitteisiä ja osa aiheuttaa hieman enemmän pohdintaa:

Työ tekijäänsä opettaa.

Työssä oppii uusia taitoja ja saa kokemusta, joka auttaa kehittymään työssä. Mitä enemmän teet työtä, sitä paremmaksi siinä tulet. ”Tekemällä oppii” – ja sitä rataa!

Yrittäjä on oman onnensa seppä.

Yrittäjä kantaa vastuun omasta menestyksestään, taloudestaan ja työajoistaan, ja on tilivelvollinen ainoastaan itselleen. Virallisestihan sanonta taitaa mennä niin, että ”jokainen on oman onnensa seppä”, mutta tämä sananlasku sopii äärimmäisen hyvin myös yrittäjille. Taloustieteilijä Heikki Pursiaisen mukaan sanontaa tulkitaan kahdella eri tavalla: jyrkemmin niin, että rikkaus on ansaittua ja vähän väljemmän näkemyksen mukaan jokainen voi parantaa omaa menestystään ahkeroimalla ja suunnittelemalla.

Yhteistyö on avain menestykseen.

Tiimityö ja yhteistyö ovat tärkeitä tekijöitä, jotta voidaan saavuttaa hyviä tuloksia. ”Teamwork makes the dream work”, ”ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki” ja niin edelleen. Simppeliä. 

Pienistä puroista kasvaa suuri joki.

Vaikka alussa saattaa vaikuttaa siltä, että edistys on hidasta, pitkäjänteinen työ voi johtaa suuriin saavutuksiin ajan myötä. Useimmiten tätä sanontaa käytetään toki rahavirtoja kommentoidessa: pienistä menoista kasvaa suuria, kun niitä on tarpeeksi monta. 

Kukaan ei ole saari.

Meistä kukaan ei ole yksinäinen yksikkö, vaan olemme kaikki kytköksissä tavalla tai toisella toisiimme ja ulkomaailmaan. Alunperin sanonta on peräisin vuonna 1572 syntyneen John Donnen Rukouksia sairasvuoteelta-teoksesta:

Kukaan ei ole saari,

täydellinen itsessään

[…]

Jokaisen ihmisen kuolema vähentää minua,

sillä minä sisällyn ihmiskuntaan.

Älä siis koskaan lähetä kysymään,

kenelle kellot soivat;

ne soivat sinulle. ”

Yrittäjyys on riskinottoa.

Yrittäjyys on kykyä sietää epävarmuutta ja riskejä, mutta samalla myös mahdollisuus saavuttaa menestystä ja vapautta. ”Se ei pelaa, joka pelkää”. 

Työnteko ei ole kaikki kaikessa.

Vaikka työ on tärkeää, myös lepo, perhe ja vapaa-aika ovat olennaisia tasapainoisen elämän kannalta. Aika-ajoin on myös hyvä miettiä, minkä varaan on minuutensa rakentanut: olet paljon muuta, kuin työnimikkeesi, tittelisi ja saavutuksesi.

Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla.

Parempi olla tyytyväinen pienempiin saavutuksiin kuin tavoitella liian suuria ja jäädäkin ilman? Olemassa oleva asia on parempi kuin joku abstrakti kuvitelma tai lupaus? Tulkintoja on monia. Vanhassa kielessä ”pivo” on tarkoittanut kämmentä eli sanonta viitannee juurikin siihen, että varma asia käsissä on parempi kuin kymmenen epävarmaa toisaalla.

Aika on rahaa.
Ajan tehokas käyttö on tärkeää, erityisesti liike-elämässä. Ajalla on aina hinta. Sinun aikasi hinta on esimerkiksi laskutettava tuntihinta tai kuukausipalkkasi. Oma aika tulee myös arvottaa ja joistain palveluista maksaa usein mielellään, jos oma aika säästyy mieluisampiin asioihin.

Kova työ voittaa älyn.
Vai voittaako? Ahkeruus palkitaan, mutta mitenkäs ”work smart, not hard”, ”laiska töitään luettelee”, ”viisas pärjää vähemmälläkin” – ja muut sanonnat? 

Kyllä sanontoja Suomenmaassa piisaa! Säästä aikaasi ja ryhdy kanssamme yhteistyöhön, haetaan juuri Sinun yrityksellesi sopivat rahoitusratkaisut!

Täytä lainahakemus ja soitamme Sinulle!